Hoe ben je gekomen tot wat je nu doet?
Ik ben al van jongs af aan creatief. Het gaat als een rode draad door mijn leven. Als puber was ik eindeloos aan het breien en haken en maakte mijn eigen ontwerpen . Verder was ik gek op zingen, dansen en deed mee aan het school – en studentencabaret. Later kwam het hoeden maken op mijn pad. Al gauw werd ik daardoor gegrepen en heb meegedaan als hoedenontwerper bij een grote hoedenshow in Amsterdam. De wethouder had van mij gehoord en voor haar mocht ik voor prinsjesdag een mooie hoed ontwerpen en maken. Dat werd weer bekend bij de radio zodat ik voor de radio commentaar mocht geven op alle hoeden op prinsjesdag. Ik kreeg van al dat hoeden maken last van mijn vingers en ben toen begonnen met speksteen snijden. Ook dat vond ik enorm leuk en al gauw prijkte mijn bekken op de voorpagina van het vakblad voor Fysiotherapie. Daarna heb ik nog veel meer beelden gemaakt. Het was een logische stap dat ik mij verder zou gaan ontwikkelen in een creatief beroep.
Hoe ben je ertoe gekomen lichtontwerpen en lichtkunst te maken?
Ik werkte al jaren bij de Kunstuitleen en ben toen de opleiding voor binnenhuisarchitectuur gaan volgen. Ik besefte al gauw dat een interieurontwerp niet af is als er niet een gedegen lichtplan is. Ik ben toen de HBP Opleiding voor creatief Lichtontwerper gaan volgen en ben ik mij met name gaan toeleggen op het maken van lichtplannen en lichtontwerpen. Al gauw borrelde het creatieve weer in mij naar boven. Ik hou van bijzondere oplossingen en bruis altijd van de ideëen.
Zo heb ik voor de hal van Kunstuitleen Deventer in het prachtige, industriële pand een lichtsculptuur van vintage lampen gemaakt. Het bureaublad heb ik omgetoverd tot retrodesign doormiddel van oude platen uit de Paris Match, afgemaakt met epoxy.
Voor een project in Amerika heb ik vanwege de slechte akoestiek lichtpanelen van vilt ontworpen en gemaakt. Deze lichtpanelen maak ik nog steeds en worden handmatig gemaakt en ontworpen en kunnen naar wens besteld en gemaakt worden.
Een ander creatief project is de kunstlamp. Deze is gemaakt van oude paspoppen. Iedere lamp is uniek en heeft zijn eigen signatuur. Eventueel kan het één en ander in opdracht gemaakt worden.
Wat vind je zo mooi aan het maken van een lichtplan?
Ik vind het maken van een lichtplan altijd weer een feestje. Je leert iedere keer weer iemand anders kennen en het is de kunst goed naar boven te halen wat de klant echt wil. Het maken van een lichtplan is zo dankbaar. In een handomdraai verandert een hele ruimte als deze verlicht wordt. Kleuren worden helderder, meubels komen beter tot zijn recht en de ruimte komt tot leven.
Wat onderscheidt jou als lichtontwerper?
Mijn achtergrond als interieurontwerper geeft mij een bredere kijk en ik kan ook hierin meedenken en bijsturen. Daarnaast ben ik persoonlijk, creatief en betrokken. Ik zoek altijd naar een persoonlijke touch. Ik onderzoek wat de klant wil door eerst een afspraak te maken. Vervolgens probeer ik altijd iets extra’s aan het ontwerp toe te voegen. Het persoonlijke en creatieve is mijn kracht. Verder maakt het mij dan ook niet uit of de opdracht groot of klein is; of het alleen een ontwerp is , of dat ook de lampen bij mij besteld worden. Als iemand dan nog iets van lichtkunst wil kan dat ook gerealiseerd worden.
Anneke Bulstra LR SOR
Lichtdiploma XXL
HBO Lichtontwerpen
Opleiding voor Binnenhuisarchitectuur
DESIGNVERLICHTING
Met mijn bedrijf Interieur en Licht werk ik samen met ArtXpoze op het Krachtenveld in Zeewolde . In de showroom van Galerie en Kunstuitleen ArtXpoze is ruimte vrij gemaakt om exclusieve designverlichting te tonen. Verlichting die over het algemeen met de hand gemaakt is en niet overal gekopieerd is zodat je echt iets bijzonders in huis hebt. Je vindt in de showroom o.a. Arturo Alvarez, LZF , Luceplan, VISO, Next, Jacco Maris, Nexia, Davidts verlichting, Stout verlichting, Lumiere, Secto Design, Showroom Finland, Vibia, Wever en Ducré en meer.
Ik lever niet alleen designverlichting, maar ook alle soorten inbouw- en opbouwspots en lichtrail systemen.